Starter talentjakten for Innlandet
20. august 24
Innlandet har store planer om å ta en viktig rolle innen fremtidens næringer. Med T10 starter et nytt og kraftfullt samarbeid på tvers av bransjer og kommunegrenser!
De grunnleggende partnerne i T10 samlet hos Green Mountain utenfor Hamar (fra venstre: Magne Nordgård, Are Koppang, Merete Jørstad, Ludwig Rosendal, Chana Svensson, Håvard Røste, Tomm Svae, Ine Wigernæs, Victoria Haugerud, Margareta Willman, Markus Gustafsson
Innlandet har unike globale konkurransefortrinn for nye grønne næringer og arbeidsplasser så vel som utvikling av etablerte virksomheter, men vårt potensiale og posisjon er en vel bevart hemmelighet, sier Magne Nordgård, konsernsjef i Kilde.
Nordgård er styreleder i et nytt initiativ kalt «T10» ("10 000 talenter") hvor næringsliv og andre aktører nå samler seg på en måte som ikke tidligere er sett her til lands, for å sikre tilførsel av fremtidens talenter.
Høye mål krever stor innsats
Lista er lagt høyt av Innlandet fylkeskommune gjennom rapporten Innlandsporteføljen, hvor målsetningen blant annet er å skape 10 000 nye arbeidsplasser innen 2030.
Med støtte fra Innlandet fylkeskommune og fødselshjelp fra flere kommuner i regionen, samler flere store bedrifter, akademia og kommuner i Innlandet nå seg bak «T10»-initiativet. Det handler om å samarbeide om talentjakten, bruke teknologi på nye og innovative måter og ikke minst utvikle kommunikasjon som treffer internasjonalt.
Mer samarbeid er ingen selvfølge
At store aktører Green Mountain og Eidsiva nå sitter rundt samme bord og samarbeider om talentjakten, er ingen selvfølge. Det kan ofte være samme type kompetanse bedriftene er ute etter:
– Ved å samarbeide om rekruttering og dele talenter seg imellom kan resultatet bli bedre for alle parter, forteller Markus Gustavsson, som er styreleder og medgründer i svenske MindDig. Selskapet han har bygget opp i Luleå har allerede lokket flere hundre talenter til Nord-Sverige, gjennom en såkalt «økosystem-tilnærming» til rekruttering.
T10-initiativet bygger på erfaringene fra den store industrisatsningen i Nord-Sverige, hvor målsetningen primært er å tiltrekke seg internasjonale talenter. I tillegg til internasjonale talenter vil T10 også jobbe med å hente talenter fra andre deler av landet – og være opptatt av å koble studenter med næringsliv. Målet er at over 100 bedrifter og aktører i Innlandet skal koble seg på over de neste tre årene.
Innlandet lanserer nå sin variant av den svenske modellen og første versjon av plattformen som skal lokke fremtidens arbeidskraft og nye innbyggere til regionen. I tillegg til nevnte bedrifter deltar også Nammo, Norsk Tipping, Topro, Sparebank 1 Østlandet og Høgskolen i Innlandet i styringsgruppen for T10.
– Vi mener Innlandet er underkommunisert som en region med en viktig rolle i det grønne skiftet. Vi trenger et kraftfullt og samlet initiativ for å attrahere talentene vi trenger – og dette krever lederskap, avslutter Nordgård.
Les mer om bedriftene og aktørene som deltar og se mer på minddig.com/hotspots/norway.
Kontaktpersoner
Magne Nordgård, Styreleder T10 og konsernsjef i Kilde, tlf. 934 80 330
Markus Gustavsson, styreleder MindDig, tlf. +46 703 41 10 04
Har du spørsmål eller vil høre mer om deltagelse i T10-samarbeidet? Ta kontakt på norway@minddig.com eller direkte via prosjektleder Håvard Røste.
Les også